Ogrožena dediščina

Dediščino ogroža vedno več dejavnikov, gre tako za neposredne odločitve lastnikov in odločevalcev kot tudi vedno bolj intenzivne posledice podnebnih sprememb, ker pravočasno ne uspemo zagotoviti rešitev, ki bi povečale odpornost dediščine.

Zato je nujno, da pravočasno opozorimo na tisto dediščino, ki je najbolj ogrožena in potrebuje za ohranitev takojšnje konkretne ukrepe in angažirano sodelovanje vseh.

Skladno z nalogami Združenja ICOMOS Slovenija, ki deluje kot društvo v javnem interesu na področju kulturne dediščine, smo zasnovali Seznam ogrožene dediščine, da bi s pomočjo vseh članov in javnosti opozorili na tisto dediščino, katere obstoj je ogrožen. Računamo, da bo v pomoč tudi javni službi in odločevalcem, ko bodo sprejemali ukrepe za varstvo in načrtovali razvojne projekte.

Številni primeri iz preteklosti so namreč pokazali, da so vse aktivnosti zaman, ko so določitve že sprejete, zato je toliko bolj pomembno, da pravočasno opozorimo na ogroženost in se tako izognemo najhujšemu – izgubi dediščine.

Vse, ki poznate primer ogrožene dediščine – registrirane ali ne, prosimo, da izpolnite priložen obrazec in ga posredujete na info@icomos.si.

Seznam je javno objavljen na naši spletni strani, Izvršilni odbor ICOMOS Slovenije pa bo vse predloge pregledal in pripravil akcijo ukrepov ter seznanil odločevalce in javnost o pomenu dediščine ter predlogih za njeno ohranitev.

Seznam bo prav tako osnova za pripravo poročil Heritage@Risk za Slovenijo in morebitno vključitev ogrožene dediščine iz Slovenije na mednarodni seznam Heritage Alert organizacije ICOMOS, v primeru, da ne bomo za ohranitev dediščine uspeli zagotoviti rešitev znotraj države.
Vabljeni k sodelovanju in ukrepanju za dobrobit dediščine!

Povezava do obrazca za predlog vpisa v Seznam

Seznam ogrožene dediščine

 

(Skupno 425 obiskov, današnjih obiskov 1)